Aquesta web utilitza cookies perquè puguem oferir-te la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema en el teu navegador i realitza funcions com ara reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.
Educació patrimonial
En aquest espai s’hi recullen els materials pedagògics -maletes didàctiques, jocs i contes-, desenvolupats en el marc de la Càtedra arran de projectes diversos i amb la col·laboració d’altres entitats i institucions. Així mateix, s’hi compilen altres recursos útils per a l’educació patrimonial i bones pràctiques educatives vinculades amb el patrimoni. Finalment, s’hi exposa la formació que ha dut a terme la Càtedra a l’equip docent del territori i la que pot oferir de manera reconeguda. En definitiva, pretén ser un espai que ajudi a treballar el patrimoni, i molt especialment dels Pirineus, des de l’àmbit de l’educació.
Maletes didàctiques
Des de la seva creació, la Càtedra ha dissenyat i desenvolupat diferents recursos didàctics en forma de maleta, dedicats a l’educació formal i que tenen com a eix temàtic el patrimoni dels Pirineus. Estan formats per diferents activitats que s’emmarquen en el currículum d’Educació Infantil, d’Educació Primària i del Primer Cicle d’Educació Secundària, i que permeten treballar amb una metodologia centrada en la gamificiació i l’aprenentatge basat en projectes.
Totes les maletes es poden trobar en els diferents centres de recursos (CRP) dels Pirineus i l’equip docent en pot fer ús lliurement.
Els textos i gràfics publicats en aquests materials estan subjectes a una llicència Creative Commons. La llicència completa es pot consultar aquí.
Aquesta maleta desenvolupa els continguts de la matèria de Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural d’educació primària a través d’una mirada ambiental als Pirineus i tots els seus habitants.
L’os bru dels Pirineus acompanya els infants a comprendre la seva relació amb el medi preparant-los per a desenvolupar l’esperit crític i la sensibilitat en relació amb la natura i, a la vegada, perquè siguin ells els educadors dels seus pares i mares.
Centre de Recursos Pedagògics del Pallars Jussà
Av. Bisbe Iglesias, 5. 25620 Tremp
973 654 834 / 634 771 726
crp-pallarsjussa@xtec.cat
Centre de Recursos Pedagògics del Pallars Sobirà
C. Sant Ot. 25560 Sort
973 621 348 / 634 771 519
crp-pallarssobira@xtec.cat
Centre de Recursos Pedagògics de l’Alta Ribagorça
Barri d’Aragó. 25520 El Pont de Suert
973 690 855 / 634 770 313
c5990110@xtec.cat
Universitat de Lleida
Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus
Av. Estudi General, 4. 25001 Lleida
973 706 614 / 973 706 613
La Maleta Fallaire té com a objectiu facilitar el coneixement, la valorització i el gaudi de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus, la seva diversitat i la relació amb els diferents àmbits que les envolten.
A banda d’un complement a les accions pedagògiques que es desenvolupen en els diferents pobles i les seves associacions fallaires, esdevé un instrument que facilita la transferència de coneixements naturals, socials, lingüístics i artístics.
Centre de Recursos Pedagògics del Pallars Sobirà
C. Sant Ot
25560 Sort
973 621 348 / 634 771 519
crp-pallarssobira@xtec.cat
Centre de Recursos Pedagògics del Berguedà
Pl. Països Catalans, 4 1r 6-7
08600 Berga
93 8 214 190 / 634 791 494
crp-bergueda@xtec.cat
Servei Educatiu de l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran
Carretèra deth Thunèl, 2
25530 Vielha e Mijaran
973 642 377
c5870609@xtec.cat
Centre de Documentació i Recursos d’Andorra
Avinguda Tarragona, 58-70
AD500 Andorra la Vella
+376 741 260
cdr@govern.ad
Ayuntamiento de Sahún
Plaza Mayor, 1
22468 Sahún
974 551 334
alcalde@sahun.es
Communauté de Communes Pyrénées Haut Garonnaises
17 Av. de Luchon
31210 Gourdan-Polignan, França
+33 561 947 950
secretariat@ccphg.fr
Universitat de Lleida
Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus
Av. Estudi General, 4
25001 Lleida
973 706 614 / 973 706 613
catedrapirineus@udl.cat
La Maleta Animalades pretén apropar les escoles al territori, al seu entorn natural i molt especialment a la seva fauna. Els materials dissenyats tenen en compte les espècies troncals com el conill, el senglar i el cabirol, presents arreu del paisatge català.
El treball amb aquestes espècies facilita la comprensió de l’alumnat pel que fa a la relació de les persones amb el medi que les envolta, i la sensibilització per l’entorn natural proper.
Universitat de Lleida
Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus
Av. Estudi General, 4
25001 Lleida
973 706 614 / 973 706 613
catedrapirineus@udl.cat
Aquesta maleta se centra en l’antic ofici i actual diada dels raiers, present en els rius de la Noguera Pallaresa i el Segre, així com en les diferents particularitats que l’envolten, siguin naturals, socials o culturals.
Tot recordant l’antic sistema de transport de la fusta i amb l’acompanyament dels raiers, s’aborden continguts vinculats amb el currículum de Coneixement del Medi i les Matemàtiques. És també un complement a la labor de transmissió que duen a terme les associacions dels portadors.
Jocs

A través del Projecte POCTEFA Prometheus, la Càtedra crea un joc virtual que facilita el coneixement de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus, especialment, de les diferents tipologies de falles d’arreu dels Pirineus.
Juga explorant les festes del foc dels solsticis als pirineus
Col·lecció de contes
El 2023, la Càtedra inicia una col·lecció de contes centrada en el patrimoni dels Pirineus que pretén posar en valor i donar a conèixer els diferents béns de la serralada. Podeu trobar els contes a les biblioteques del territori i als punts de venda indicats.
Cada un dels pobles fallaires viu la nit de falles d’una manera especial i única. La Teia, el Joan i la Dàlia, sentiran aquest any, per primera vegada, algunes de les emocions compartides d’aquesta nit màgica. Acompanya’ls a través de les pàgines d’aquest conte i descobreix-les.
Bones pràctiques
La finalitat d’aquest espai és compartir entre la comunicat educativa d’arreu les experiències vinculades amb el patrimoni, per tal de generar iniciatives similars o complementar les ja existents.
Si com a equip docent, centre educatiu o associació heu desenvolupat alguna pràctica educativa que tingui el patrimoni com a temàtica central, ens podeu escriure a catedrapirineus@udl.cat i l’afegirem al recull.
Més recursos
En aquest espai es recullen diferents recursos que són útils per a l’educació patrimonial, ja sigui dins com fora de l’aula. Hi trobareu documents, vídeos o enllaços d’accés obert.
Si com a equip docent, centre educatiu o associació heu creat algun recurs que tingui el patrimoni com a temàtica central, ens podeu escriure a catedrapirineus@udl.cat i l’afegirem al recull.
Formació docent
Per tal d’afavorir a un major i millor ús de les maletes pedagògiques creades des de la Càtedra, s’ofereixen cursos de formació a l’equip docent dels Pirineus, ja sigui mitjançant una sessió d’introducció a la pertinent maleta o bé de manera més extensa, reglada i reconeguda pel Departament d’Educació; sempre amb la col·laboració dels centres de recursos pedagògics.