Aquesta web utilitza cookies perquè puguem oferir-te la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema en el teu navegador i realitza funcions com ara reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.
Transferència
Fòrums Càtedra Pirineus UdL
L’any 2023, es creen els Fòrums Càtedra Pirineus UdL amb el propòsit de fer arribar al territori pirinenc els treballs d’investigació desenvolupats en el món acadèmic (TFGs,TFMs i tesis doctorals) que tenen com a eix temàtic el patrimoni de la serralada.
Cada fòrum se centra en una temàtica concreta i es desenvolupa en una vall o localitat diferent, vinculada amb el contingut de la jornada. En definitiva, són un retorn al lloc d’on van sorgir les investigacions i una oportunitat ideal per debatre i reflexionar sobre el patrimoni dels Pirineus.
Calendari Fallaire Internacional

L’edició del Calendari Fallaire Internacional és una iniciativa de la Càtedra i el col·lectiu fallaire dels Pirineus, iniciada el 2017, que té com a objectiu principal contribuir a la cohesió de la comunitat, així com divulgar la festa de les falles en el territori pirinenc.
Cada any, s’elabora un document gràfic on consten tots els pobles dels Pirineus, ja siguin d’Andorra, Aragó, Catalunya o Occitània, que celebren la festa i la data en què la duen a terme.
Participació al 52è Smithsonian Folklife Festival

El juliol del 2018, la Càtedra va participar en la 52a edició del Smithsonian Folklife Festival, organitzat per la Smithsonian Institution de Washington. Aquell any, juntament amb Armènia, Catalunya va ser una de les dues cultures convidades. Durant quinze dies es van fer demostracions de cultura popular, tallers, xerrades i concerts per conèixer-les ambdues ben a fons.
En l’àmbit dedicat als Pirineus, s’hi va reservar un espai per a les festes del foc dels solsticis, coordinat per la Càtedra, en el qual es va explicar la tradició als visitants, amb les diferents tipologies de falles com a suport, i es van realitzar tallers educatius per als més petits.
Transferència Científica
Les accions de recerca de la Càtedra es transmeten a la societat mitjançant la participació en congressos, jornades, seminaris i revistes científiques:
- Ballesté, M., Fernández, A., Isus, S., i Solé-Llussà, A. (2025). Patrimonio Cultural Inmaterial y Educación: Análisis del Registro de Buenas Prácticas de Salvaguarda UNESCO. Revista de Educación, 1(407), 167–191.
- Ballesté, M., Calvo-Pobla, T., Fernández, A., Andreu, M. i Solé-Llussà, A. (2024).Transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial al Pirineu de Lleida: el cas dels raiers de la Ribera del Segre i de la Noguera Pallaresa. Her&Mus. Heritage & Museography, 25, 25-40.
- Ballesté, M., Fernández, A., Yáñez, C., i Solé-Llussà, A. (2024). Heritage conceptions, perceptions, and learning context: research on primary and secondary schools in Andorra. Journal of Cultural Heritage Management and Sustainable Development.
- Yáñez, C., Fernández, A., Solé-Llussà, A., i Ballesté, M. (2023). Primary and Secondary Teachers’ Conceptions, Perceptions and Didactic Experience about Heritage: The Case of Andorra. Education Sciences, 13( 8 ), 810.
- Ballesté, M., Fernández, A., Isus, S., i Solé-Llussà, A. (2022). The Solstice Fire Festivals in the Pyrenees: Constructing a Didactic Programme for Formal Education along with the Educational and Bearer Communities. Heritage, 5, 2519-2533.
- Isus, S., Ballesté, M., Giralt, L., i Andreu, M. (2018). Falles, Haros i Brandons: del reconeixement de la UNESCO a la salvaguarda. Revista IBIX. L’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus, 2ª època, 10, 305-314.
- Isus, S., Ibañez, M., Andreu, M., Ballbè, M., i Rodríguez, F. (2018). La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, un vehicle per l’educació ambiental del futur. Revista IBIX. L’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus, 2ª època, 10, 391-395.
- Yáñez, C., Ballesté, M., Fernández, A., i Solé-Llussà, A. (2024). Educar en y mediante el patrimonio como apuesta formativa curricular y no formal de un país. El caso de Andorra. Dins J.I. Ortega, J.A. Sánchez, i N. González (eds.), El currículum de las Ciencias Sociales: enseñanza-aprendizaje desde las culturas y los valores democráticos (pp. 21-28). Octaedro. Consultar
- Fernández, A., Ballesté, M., i Solé-Llussà, A. (2022). Educación patrimonial a través del juego: evaluación de un juego educativo en línea sobre las Fiestas del Fuego de los Solsticios en los Pirineos. Dins O. L. Agudelo, B. de Benito, A. Darder, J. Moreno, J. Munar, F. Negre, A. Pérez, J. Salinas, G. Tur, i S. Urbina (coords.), Educación transformadora en un mundo digital: Conectando paisajes de aprendizaje (pp. 208-210). Institut de Recerca i Innovació Educativa – Universitat de les Illes Balears. Consultar
- Galofré-Papiol, G., Solé-Llussà, A., i Ballesté, M. (2022). Diseño y validación de un instrumento de evaluación de la plataforma educativa Debat a bat. Dins E. Aveleyra, M. Proyetti, F. Bonelli, D. Mazzoni, G. Musso, J. Perri, i R. Veiga (coords.), Convergencia entre educación y tecnología: hacia un nuevo paradigma (pp. 1081-1085). EUDEBA. Consultar
- Roigé, X., Soulier, V., Isus, S., Ballesté, M., Lamothe, M., Bellas, L., Guil, M., Heiniger-Castéret, P., i De La Parte, I. (2022) El proyecto Prometheus sobre las fiestas del fuego de los Pirineos. La valorización de un patrimonio inmaterial transfronterizo. Dins I. Arrieta, P. Chaboussou, J. Abella (coord.), El patrimonio cultural en espacios fronterizos. (pp. 153-179) Universidad del País Vasco. Consultar
- Ballesté, M., i Solé, A. (2021). Educación y Patrimonio UNESCO: una propuesta didáctica interdisciplinar en Educación Primaria. Dins J. C. Bel, J. C. Colomer, i N. Alba (Eds.), Repensar el Currículum de Ciencias Sociales: Prácticas educativas para una Ciudadanía Crítica (pp. 477-486). Tirant lo Blanch. Consultar
- Solé-Llussà, A., i Ballesté, M. (2021). Una propuesta pedagògica a educación primaria en torno al patrimonio natural del Pirineo: La reintroducción del oso pardo. Dins I. Aznar, J.A. López, M.P. Cáceres, C. Barros, F.J. Hinojo (coords.) Desempeño docente y formación en compentencia digital en la era SARS COV 2 (pp. 1574-1581). Dykinson. Consultar
- Solé-Llussà, A., Ballesté, M., Ibáñez, I., i Isus, S. (2021) Una propuesta pedagógica a educación primaria en torno al patrimonio natural del Pirineo: La reintroducción del oso pardo. Dins P. Membiela, M. I. Cebreiros, i M. Vidal (eds.) Investigación y metodologías en la enseñanza de las ciencias (pp. 99-104). Educación Editora. Consultar
- Solé-Llussà, A., i Ballesté, M (2020). Salvaguardant les Festes del foc dels solsticis als Pirineus: estat de la qüestió i proposta didàctica. Dins C. Barrull, i A. Mach (eds.). Les simbologies i els rituals al voltant del foc. IV Simposi de Focs Festius de la Mediterrània. (pp. 29-39). Editorial Afers. Consultar
- Ballesté, M., i Isus, S. (2019). La festa de les Falles, Haros, Halhas i Brandons. Bases per a un model de salvaguarda (pp. 1-25). Universitat de Lleida. Consultar
- Ballesté, M., Giralt, L., i Isus, S. (2018). Proposta de model de salvaguarda dedicat a les Falles, Haros, Halhes i Brandons. Dins H. Carreras, i R. Ferret (eds.), Focs de la Mediterrània. II Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània (pp. 215-221). Editorials Afers. Consultar
- Ballesté, M. (2020). La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus et le projet POCTEFA Prometheus. Journées de formation au Patrimonie Culturel Immatériel, Auloron-Sta-Maria (Pau). Université de Pau et des Pays de l’Adour, l’Ethnopôle Occitan CIRDOC i el Ministère de la Culture de França.
- Ballesté, M. (2020). Les festes del foc dels solsticis als Pirineus: Falles, Haros, Halhes i Brandons. El patrimoni encès. Focs festius en les celebracions de Nadal i Reis Mags, Petrer (Alacant). Museu Dámaso Navarro i Ajuntament de Petrer.
- Ballesté, M., i Isus, S. (2019). Salvaguardant les festes del foc dels solsticis als Pirineus: Estat de la qüestió. IV Simposi Internacional Focs Festius a la Mediterrània, Andorra la Vella. Institut Ramon Muntaner i Societat Andorrana de Ciències.
- Calvo-Pobla, T., Fernández, A., Ballesté, M., i Solé-Llussà, A. (2024). Educació patrimonial com a factor clau en la construcció identitària i el desenvolupament en el Pirineus catalans. I Congrés Joves Investigadors en Estudis Locals. Un espai de confluència (JIEL), Tarragona. Universitat Rovira i Virgili, Institut Ramon Muntaner i CCEPC.
- Fernández, A., Ballesté, M., Solé-Llussà, A., i Calvo-Pobla, T. (2024). Educación Patrimonial, Museos y Buenas Prácticas UNESCO. XI Simposio Internacional de Didáctica de las Ciencias Sociales en el ámbito iberoamericano: Nuevos desafíos de la Didáctica de las Ciencias Sociales, Virtual. Universidad de Zaragoza, Red14 i Grupo de Investigación ARGOS.
- Fernández, A., Ballesté, M., Solé-Llussà, A., Yáñez, C., i Calvo-Pobla, T. (2024). Educación patrimonial en Andorra: Formación, experiència didàctica y valorización de la disciplina por parte del personal gestor del patrimonio. XXXIV Simposio Internacional de Didáctica de las Ciencias Sociales, Castelló de la Plana. AUPDCS, Universitat Jaume I i Universitat Rovira i Virgili.
- Fernández, A., Calvo-Pobla, T., Solé-Llussà, A., i Ballesté, M. (2024). Educació patrimonial a Andorra: Formació, experiència didàctica i valorització de la disciplina per part del personal gestor del patrimoni. I Congrés Joves Investigadors en Estudis Locals. Un espai de confluència (JIEL), Tarragona. Universitat Rovira i Virgili, Institut Ramon Muntaner i CCEPC.
- Fernández, A., Solé-Llussà, A., Yáñez, C., i Ballesté, M. (2023). Tecnología educativa y educación patrimonial: análisis cuantitativo con foco en el cuerpo docente de Andorra. XXVI Congreso Internacional EDUTEC, Virtual. Universidad de Panamá.
- Yáñez, C., Ballesté, M., Fernández, A., i Solé-Llussà, A. (2023). Educar en y mediante el patrimonio como apuesta formativa curricular y no formal de un país. El caso de Andorra. XXXIII Simposio Internacional de Didáctica de las Ciencias Sociales, Madrid. AUPDCS, Universidad Complutense de Madrid i Universidad Autónoma de Madrid.
- Ballesté, M., i Fernández, A. (2022). La Maleta Fallaire. Multiplier event Youth4Emblematic Mountains, Barcelona. CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy.
- Ballesté, M., Solé-Llussà, A., Isus, S., i Fernández, A. (2022). La Maleta Fallaire: las Fiestas del Fuego de los Solsticios en los Pirineos en la Educación Formal. 5º Congreso Internacional de Educación Patrimonial (CIEP), Madrid. OEPE, Comunidad de Madrid, Ayuntamiento de Madrid, UVA, UPV.
- Ballesté, M., Solé-Llussà, A., i Fernández, A. (2022). PCI y Educación: Análisis del Registro de Buenas Prácticas de Salvaguardia UNESCO. I Congrés Internacional de Patrimoni Cultural Immaterial, Virtual. Universitat de Barcelona.
- Fernández, A., Ballesté, M., i Solé-Llussà, A. (2022). Educación patrimonial a través del juego: evaluación de un juego educativo en línea sobre las Fiestas del Fuego de los Solsticios en los Pirineos. XXV Congreso Internacional EDUTEC, Palma de Mallorca. Universitat de les Illes Balears.
- Ballesté, M., i Solé, A. (2021). Educación y Patrimonio UNESCO: una propuesta didáctica interdisciplinar en Educación Primaria. XXXI Simposio Internacional de Didáctica de las Ciencias Sociales, Virtual. AUPDCS-Universitat de València.
- Ballesté, M., Rodríguez, F., i Ballbè, M. (2021). El projecte Prometheus i l’educació formal. Simposi Internacional Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. Generalitat de Catalunya.
- Galofré-Papiol, G., Solé-Llussà, A., i Ballesté, M. (2021). Diseño y validación de un instrumento de evaluación de la plataforma educativa Debat a bat. XXIV Congreso Internacional EDUTEC, Virtual. Universidad de Buenos Aires.
- Ballesté, M., Solé, A., i Isus, S. (2020). Una propuesta didáctica para el desarrollo transversal del currículum en educación primaria mediante el Patrimonio Cultural Inmaterial UNESCO de los Pirineos. Diseño y pilotaje del proyecto. 9th International Conference on Education and Learning, Virtual. Roosevelt University.
- Solé, A., i Ballesté, M. (2020). Una propuesta pedagógica a educación primaria en torno al patrimonio natural del Pirineo: La reintroducción del oso pardo. XIV Congreso Internacional de Educación e Innovación, Virtual. Escola Superior de Educação do Politécnico de Coimbra.
- Solé, A., Ballesté, M., Ibáñez, M., i Isus, S. (2020). Una propuesta didáctica a educación primaria en torno al patrimonio natural del Pirineo: La reintroducción del oso pardo. V Simposio Internacional de Enseñanza de las Ciencias SIEC 2020, Virtual. Universidad de Vigo.
- Ballesté, M., i Isus, S. (2019). Bases per a un model de salvaguarda per a la festa de les falles. I Jornada Càtedra Pirineus. Salvaguarda del Patrimoni Immaterial dels Pirineus: Falles, Haros, Halhas i Brandons, Lleida. Universitat de Lleida.
- Ballesté, M., Giralt, L., i Isus, S. (2017). Proposta de model de salvaguarda dedicat a les Falles, Haros, Halhes i Brandons. II Simposi Internacional Focs Festius a la Mediterrània, Reus. Institut Ramon Muntaner i Carrutxa.
- Isus, S., Ballesté, M., i Giralt, L. (2017). Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus. Del reconeixement de la UNESCO a un model de salvaguarda. I Congrés INDEST: Desenvolupament Social i Territorial, Lleida. Universitat de Lleida.
- Isus, S., Ballesté, M., Giralt, L., i Andreu, M. (2017). Falles, Haros i Brandons: del reconeixement de la UNESCO a la salvaguarda. X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, Queralbs. Institut Ramon Muntaner.
- Isus, S., Ibañez, M., Andreu, M., Ballbè, M., i Rodríguez, F. (2017). La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, un vehicle per l’educació ambiental del futur. X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, Queralbs. Institut Ramon Muntaner.
- Fernández, A., Ballesté, M., Solé-Llussà, A., Yáñez, C., i Isus, S. (2022). Concepciones y didáctica del patrimonio en Andorra: un estudio en educación primaria y secundaria. 5º Congreso Internacional de Educación Patrimonial (CIEP), Madrid. OEPE, Comunidad de Madrid, Ayuntamiento de Madrid, UVa, UPV.
- Ballesté, M. (2020). PROMETHEUS. Les Festes dels Focs dels Solsticis als Pirineus. European Researcher’s Night 2020, Virtual. Universitat de Lleida.