Aquesta web utilitza cookies perquè puguem oferir-te la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema en el teu navegador i realitza funcions com ara reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.
El desembre de 2015 la UNESCO va incorporar les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat; un fet que va afavorir a la concreció de mesures de salvaguarda pel que fa a aquesta tipologia de béns, per part de les institucions del territori. D’entre totes les mesures, hi consta la concepció de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, en el marc de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida.
Així doncs, el 29 de juny de 2016 el Consell de Govern de la Universitat de Lleida n’aprova la creació, considerant-la una unitat idònia per al manteniment i la gestió sostenible del patrimoni dels Pirineus des de l’àmbit acadèmic. D’aleshores ençà, la Càtedra ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran i la Diputació de Lleida.
Contribuir a la salvaguarda del patrimoni cultural i natural dels Pirineus, atorgant un èmfasi especial als béns de caràcter immaterial i advocant per l’educació com a eina indispensable per a la salvaguarda del patrimoni.
Les accions de la Càtedra se centren en l’assoliment dels tres objectius plantejats. Alhora, pretenen promoure el pensament crític i científic, ser un garant per a la construcció de la identitat personal i social, així com contribuir al desenvolupament local i la promoció de programes que facin valdre el patrimoni, col·laborant amb institucions del territori, organitzacions d’espais similars i altres universitats.
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya
Universitat de Lleida
- Sr. Jordi Abella
Directori de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu - Sr. Manolo Campos
Impulsor del Camí de St. Lliser - Sr. Arcadi Castilló
Geògraf expert en els Pirineus - Sr. Joan-Pau Ferré
Director del Centre d’Estudis Eth Ostau Comenges - Dra. Núria García Quera
Lingüista experta en toponímia dels Pirineus - Dra. Mireia Guil
Antropòloga experta en les falles dels Pirineus - Dr. Jaume Llacuna
Expert en comunicació i simbologia càtar - Sr. Jèp de Montoya
President de l’Institut d’Estudis Aranesos
- Sr. Xavier Pedrals
Historiador expert en la Fia-faia - Sr. Guillermo Palomero
President de la Fundación Oso Pardo - Sr. Àngel Portet
President d’Honor de l’Associació Internacional de Raiers - Sr. Albert Roig
Periodista expert en les falles d’Andorra - Dr. Xavier Roigé
Professor Titular d’Antropologia de la Universitat de Barcelona - Dra. Cristina Valls
Professora Lectora d’Educació de la Universitat Rovira i Virgili - Dra. Cristina Yáñez
Professora Titular d’Educació de la Universitat d’Andorra