PUBLICACIONS

Les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus: Construint una proposta didàctica amb les comunitats educatives i portadores de la festa, de Marc Ballesté, Anna Solé, Sofia Isus i Ares Fernández (2022)

Aquest article mostra els resultats de la proposta didàctica construïda conjuntament per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, en el marc del projecte europeu POCTEFA Prometheus i les comunitats educatives i portadores de la festa. Aquesta proposta s’emmarca dins l’educació formal. 

L’article s’ha publicat recentment, en l’edició especial de la revista “Heritage 2022”: “Research in Education on Cultural Heritage Analysis, Management, Conservation, and Communication”.

Ballesté, M.; Solé-Llussà, A.; Isus, S.; Fernández, A. The Solstice Fire Festivals in the Pyrenees: Constructing a Didactic Programme for Formal Education along with the Educational and Bearer Communities. Heritage 2022, 5(3), 2519-2533; https://doi.org/10.3390/heritage5030131.

XXIV Congrés Internacional EDUTEC. Disseny i validació d'un instrument d'avaluació de la plataforma educativa Debat a Bat, d'Anna Solé, Marc Ballesté i Guillem Galofré (2021)

Aquesta proposta planteja la validació de la plataforma educativa (Debat a Bat), mitjançant la creació d’un instrument avaluatiu (amb la validació d’un grup d’experts) que permetrà al públic fer una anàlisi objectiva de la mateixa plataforma. 

Al XXIV Congrés Internacional EDUTEC, la Dra. Anna Solé Llussà, el Dr. Marc Ballesté Escorihuela i el Guillem Galofré-Papiol, van presentar: “Disseny i validació d’un instrument d’avaluació de la plataforma educativa Debat a bat”.

Si vols accedir a la plataforma directament, pots fer clic aquí: debatabat.eu

XXIV Congrés Internacional EDUTEC. El vídeo com a suport del procés d'indagació científica en un projecte interdisciplinari, d'Anna Solé, Marc Ballesté, Manel Ibáñez, Paula Pla i David Aguilar (2021)

Aquesta proposta planteja l’ús del vídeo, com a estratègia didàctica, per a guiar un procés d’indagació científica alumnat d’Educació Primària, dins l’àmbit de l’Educació Física. 

Al XXIV Congrés Internacional EDUTEC, la Dra. Anna Solé Llussà, el Dr. Marc Ballesté Escorihuela, el Dr. Manel Ibáñez, el Dr. David Aguilar i la Paula Pla, van presentar: “El vídeo com a soport del procés d’indagació científica en un projecte interdisciplinari a Educació Primària”.

Una proposta pedagògica a educació primària al voltant del patrimoni natural dels Pirineus, d'Anna Solé i Marc Ballesté (2020)

Aquesta proposta pedagògica, en el marc del projecte PirosLife, preten desenvolupar continguts de les matèries de medi natural y social del curriculum d’educació primària, a través d’una mirada ambiental al Pirineu i als seus habitants. 

Aquesta publicació es recull a la compilació: “Desempeño docente y formación en competencia digital en la era SARS COV 2”, de la editorial Dykinson. 

IV Simposi Internacional d'Ensenyament de les Ciències. Una proposta pedagògica al voltant del patrimoni natural dels Pirineus, d'Anna Solé, Marc Ballesté, Manel Ibáñez i Sofia Isus (2020)

Aquesta proposta pedagògica planteja una perspectiva multidisciplinària i desenvolupa els continguts del medi natural i social del currículum d’educació primària. A partir de l’estudi de l’Os Bru dels Pirineus, l’alumnat comprèn la seva relació amb el medi físic, biològic i social de l’espai natural pirinenc. 

Al IV Simposis Internacional d’Ensenyament de les Ciències, la Dra. Anna Solé Llussà, el Dr. Marc Ballesté Escorihuela, el Dr. Manel Ibáñez i la Dra. Sofia Isus Barado van presentar: “Una proposta pedagògica a educació primària al voltant del patrimoni natural dels Pirineus: la reintroducció de l’Os Bru”.

IV Simposi de Focs Festius de la Mediterrània. Salvaguardant les Festes del foc dels solsticis als Pirineus: estat de la qüestió i proposta didàctica, de Marc Ballesté i Sofia Isus (2019)

El 2019 es va celebar el IV Simposi de Focs Festius de la Mediterrània, i va analitzar el foc i la seva simbologia i, per altra banda, i després d’haver passat uns anys de la declaració de la UNESCO, es va radiografiar com incideixen aquests reconeixements en les diferents festivitats i si serveixen per consolidar i preservar el model de festa o si comporten problemàtiques que a priori no s’havien previst. També s’incideix en el teixit associatiu que contribueix amb la seva pràctica a mantenir la tradició i la salvaguarda de les diferents festes del foc. El Simposi s’estructurà en tres àmbits, la salvaguarda i reconeixement de les festes del foc, les recerques realitzades en els darrers anys entorn de les festes de foc i el fet de compartir la festa amb diversos col·lectius. 

Al IV Simposis dels Focs Festius de la Mediterrània, el Dr. Marc Ballesté Escorihuela i la Dra. Sofia Isus Barado van presentar: “Salvaguardant les Festes del foc dels solsticis als Pirineus”.

X Col·loqui Estudis Transpirinencs. Falles, Haros i Brandons: del reconeixement de la UNESCO a la salvaguarda, de Marcel·la Andreu, Marc Ballesté, Laia Giraly i Sofia Isus (2017)

L’aportació presentada al Col·loqui evidencia el model de salvaguarda que s’impulsa des de la Càtedra Educació Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP), el qual es basa en l’anàlisi de bones pràctiques de la UNESCO i se centra en la recerca i la memòria històrica, la transmisió del coneixement a través d’educació formal i no formal, així com, en la promoció, l’accés al patrimoni i les activitats comercials que se’n deriven. 

El 2017, al Xè Col·loqui d’Estudis Transpirinencs, la Marcel·la Andreu, el Dr. Marc Ballesté, la Dra. Laia Giraly i la Dra. Sofia Isus, van presentar: “Falles, Haros i Brandons: del reconeixement de la UNESCO a la salvaguarda”. 

X Col·loqui Estudis Transpirinencs. La Casa de l'Ós Bru dels Pirineus, un vehicle per l'educació ambiental del futur, de Sofia Isus i Manel Ibáñez (2017)

Els serveis i beneficis que ens reporten els espais naturals són imprescindibles per a la nostra societat. Dins l’acció educativa del programa PirosLife, i lligada amb la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, neix un projecte educatiu desenvolupat per un equip de treball dirigit des de la Universitat de Lleida amb la finalitat de facilitar la informació, experiències i coneixements sobre la vida en els espais natruals pirinencs als nens i nenes de les comarques de muntanya. La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, per tant, esdevé un vehicle on es desenvolupen formacions adreçades a mestres en actius i estudiants, complementades amb propostes didàctiques. 

El 2017, al Xè Col·loqui d’Estudis Transpirinencs, la Dra. Sofia Isus i el Dr. Manel Ibáñez, van presentar: “La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, un vehicle per a l’educació ambiental del futur”

II Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània. Proposta de model de salvaguarda dedicat a les falles, haros, halhes i brandons, de Marc Ballesté, Laia Giralt i Sofia Isus (2017)

El 2017, Reus va acollir el II Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània, el qual va fer valdre el ric patrimoni immaterial existent al voltant del foc, amb costums festius comuns arreu dels països mediterranis. Es va dividir en tres grans eixos: el foc a les festes d’hivern (des de Nadal a les falles de Sant Josep), Sant Antoni com a festa central del cicle hivernal i un tercer apartat que fou un àmbit obert per a continuar parlant de les festes amb foc que es fan durant la resta de l’any. Es van aplegar ponències sobre la Flama del Canigó, els Fanalets de Sant Jaume de Lleida, la Cremada del Dimoni de Badalona i la celebració de Sant Joan al voltant de Luishon.

El foc com a mitjà de comunicació en ple segle XXI també fou un dels temes a tractar, especialment a través del manual de bones pràctiques per a mantenir les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. En concret, podeu llegir la proposta feta pel Dr. Marc Ballesté, la Dra. Laia Giralt i la Dra. Sofia Isus.

Pròleg a càrrec de Sofia Isus al llibre Fia-faia. La festa de falles nadalenca de Xavier Pedrals i Manel Escobet (2017)

D’entre totes les festes fallaires dels Pirineus, la Fia-faia destaca pel fet de celebrar-se el dia del solstici d’hivern, és a dir, la nit de Nadal. És una tradició que es conserva des de fa segles als pobles de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà) i que a banda de ser inclosa a la candidatura de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya la va classificar com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

El juliol del 2017 en Xavier Pedrals i en Manel Escobet presentaren el llibre Fia-faia. La festa de falles nadalenca, el qual compta amb un pròleg escrit per la Sofia Isus, directora de la càtedra.