+INFORMACIÓ

Participació en la "Nit Europea de la Recerca"

La Càtedra presenta el projecte Prometheus mitjançant un pòster a la Nit Europea de la Recerca, que enguany, se celebra de manera virtual. L’equip de la Càtedra ha preparat una infografia interactiva on s’exposa el projecte i els seus principals objectius, així com algunes de les seves accions.

I jornada científica de la Càtedra d'Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus

El passat 13 de setembre del 2019, a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, va tenir lloc la primera jornada científica de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus. L’organització d’aquest seminari plantejà diferents interrogants al voltant de les festes del foc, ja que arran del reconeixement per part de la UNESCO les festes del foc s’han recuperat o introduït en molts municipis dels Pirineus, que han tret profit les festes de Falles, Haros, Halhas i Brandons. Aquest programa es va realitzar en el marc del projecte “Diseño e Implementación de un modelo de salvaguarda para las Fiestas del Fuego del Sosticio de Verano en los Pirineos“, concedit per l’Instituto Cultural del Ministeri de Cultura i Esport.

Aquí mateix pots trobar el programa de la I jornada científica de la Càtedra i, a continuació, fotos de la seva celebració.

Model de Salvaguarda per a la festa de les Falles, Haros i Brandons

La resolució positiva per part de la UNESCO pel que fa a la incorporació de les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, va atorgar un reconeixement internacional a la tradició. Ara cal, però, salvaguardar-la, és a dir mantenir-la viva sense reduir la seva funció o valor social. És per aquest motiu que la càtedra està treballant en l’elaboració d’un model que estableixi unes pautes per a la conservació sostenible de les Falles, Haros, Halhes i Brandons. 

PRESENTAT A:

  • II Simposi Internacional Focs festius a la Mediterrània, Reus, 26, 27 i 28 de maig de 2017
  • X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, Queralbs, 29, 30 setembre de 2017
  • I Congrés Internacional INDEST. Desenvolupament Social i Territorial, Lleida, 23 i 24 de novembre de 2017
  • I jornada científica de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels PirineusLleida, 13 de setembre del 2019 

Projecte Gaial

GAIAL és un projecte Tècnic i Formatiu de desenvolupament rural, que neix amb l’objectiu d’activar el territori i per tant, sostenible i viable. Es tracta de generar emprenedors i emprenedores en una zona d’alta muntanya on és difícil assentar població jove. Implica la recuperació/ implantació de cultius adients per possibilitar l’aprofitament d’àrees agrícoles abandonades; creació de productes agrícoles transformats. La sostenibilitat econòmica, mediambiental i social és el factor clau d’aquest projecte.

ANIVERSARI DECLARACIÓ PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT (UNESCO)

El desembre del 2015 la UNESCO va incorporar les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Cada any, des del seu segon aniversari, es realitzen diversos actes per a commemorar-ho. 

I ANIVERSARI

Amb motiu del primer aniversari de la declaració per part de la UNESCO, el desembre del 2016 es va promoure l’exposició “Festes del Foc als Pirineus” al Centre de Cultures de la UdL.

II ANIVERSARI

El desembre del 2017 es va commemorar el segon aniversari de la Càtedra amb la presentació del llibre “Fia Faia. La festa de falles nadalenca.”

Aquí podeu consultar la notícia.

III ANIVERSARI

El desembre del 2018 , es va presentar el llibre “Roda de Foc” d’Albert Roig amb motiu del tercer aniversari. A més, des de la Càtedra es va participar al Concert dels Pirineus emmarcat en la Temporada de la Música de la UdL. 

IV ANIVERSARI

El desembre del 2019 es va dur a terme la inauguració de la instalació permanent de falles, instalada a la Facultat d’Educació,  Psicologia  i Treball Social (FEPTS) de la UdL. 

V ANIVERSARI

Amb motiu del cinquè aniversari, el desembre del 2020 vam fer entrega dels premis de la Càtedra de manera telemàtica. 

Consulta aquí la notícia.

VI ANIVERSARI

Amb motiu del sisè aniversari, el desembre del 2021 vam presentar la Maleta Fallaire i vam fer entrega de la 2a edició dels premis de la Càtedra .

Consulta aquí la notícia.