S’organitza la I jornada científica de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus

Tot a punt per celebrar l’acte, el 13 de setembre, a la Universitat de Lleida


El pròxim 13 de setembre, a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, tindrà lloc la primera jornada científica de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus. L’organització d’aquest seminari planteja diferents interrogants al voltant de les festes del foc, ja que arran del reconeixement per part de la UNESCO les festes del foc s’han recuperat o introduït en molts municipis dels Pirineus, que han tret profit les festes de Falles, Haros, Halhas i Brandons.

Durant la jornada es preveu debatre i estudiar com regular aquest creixement per tal de salvaguardar la festa. I fer-la perdurar per mantenir les tradicions de cada municipi. Les conclusions extretes es presentaran a la X Trobada Internacional de Fallaires que tindrà lloc el dissabte 14 de setembre de 2019 a La Pobla de Segur.

La jornada s’inclou en el marc del projecte Diseño e implementación de un Modelo de Salvaguarda para las Fiestas del Fuego del Solsticio de Verano en los Pirineos finançat pel Ministerio de Cultura. El Departament de Cultura i la Universitat de Lleida contribueixen igualment en la seva realització. IDAPA i IEI hi donen suport. A més a més, s’oferirà als assistents una conferència a càrrec de Joan Reguant, president d’ICOMOS Andorra, consultor i expert en patrimoni UNESCO.

I per als assistents convidats, a banda d’assistir a la presentació dels resultats de la investigació: Bases per a un model de salvaguarda per a la festa de les falles; a càrrec de Sofia Isus i Marc Ballesté (UdL), també podran visitar Planta de la Fundació Sorigué i el Monestir de les Avellanes, on conclourà la jornada amb un sopar conjunt.