FALLES, HAROS I BRANDONS

El dia 1 desembre de 2015 la UNESCO va incorporar les Festes del Solstici d’Estiu als Pirineus a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquest fet, va promoure la creació de la present càtedra i que va fer d’aquesta festivitat una de les principal línies d’acció de la mateixa.

En aquest sentit, es vol treballar per a la salvaguarda de la tradició de les Falles, Haros i Brandons fomentant investigacions de caràcter històric i etnogràfic. També elaborant projectes educatius i activitats d’àmbit divulgatiu o de promoció.

Una de les primeres tasques que s’han desenvolupat és la delimitació d’unes Bases per a un Model de Salvaguarda per a la festa de les Falles, Haros i Brandons; una labor  dirigida a tota la comunitat fallaire que ha de servir per al debat i la presa de decisions.

Igualment, s’estan dissenyant materials pedagògics de caràcter manipulable que seran oferts a les escoles i als mestres de primària. Així, fem que puguin treballar una de les mostres de patrimoni cultural immaterial dels Pirineus i li atorguin, d’aquesta manera, el valor que es mereix.

Per al desenvolupament tant del model de salvaguarda com dels materials pedagògics, el Instituto Cultural del Ministerio de Cultura y Deporte va concedir a la càtedra a l’octubre del 2018 un ajut per al “Diseño e Implementación de un modelo de salvaguarda para las Fiestas del Fuego del Solsticio de Verano en los Pirineos”.

PROMETHEUS és un projecte que sorgeix arran d’aquest reconeixement de les Festes del Solstici d’Estiu als Pirineus per la UNESCO. Pretén capitalitzar-lo mitjançant la innovació transfronterera realitzada a les universitats i els centres d’investigació. El projecte desenvoluparà una estratègia conjunta en l’àmbit de les ciències socials que potenciï el patrimoni comú dels tres estats que hi formen part (Andorra, Espanya i França) i faciliti la tasca de les empreses i associacions culturals del territori.

©Karolina Grabowska (Pexels)

Materials didàctics Falles, Haros i Brandons

Entra a la nostra plataforma educativa virtual “Debat a Bat” i trobaràs un bon grapat de materials que hem preparat!

RECULL FALLES, HAROS I BRANDONS

Recull de fonts d’informació i continguts que us poden resultar interessants sobre Falles, Haros i Brandons

BIBLIOGRAFIA

Hem preparat un llistat amb tots els llibres i obres que us poden interessar relacionats amb el món de les falles i els nostres projectes.

VÍDEOS

Trobareu un grapat de peces audiovisuals relacionats amb falles, haros i brandons. Des de celebracions a presentacions de projectes.

CALENDARIS DELS POBLES FALLAIRES DELS PIRINEUS

És una iniciativa de l’Associació Cultural de Municipis Fallaires i Entitats Municipals dels Pirineus, així com del conjunt de pobles inscrits a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, que té com a objectiu principal la promoció de la festa i la cohesió de la comunitat. La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus va assumir el seu desenvolupament i distribució.

2017

Descobreix el calendari de falles, haros i brandons de l’any 2017. 

2018

Descobreix el calendari de falles, haros i brandons de l’any 2018. 

2019

Descobreix el calendari de falles, haros i brandons de l’any 2019.