Treballem per salvaguardar el patrimoni immaterial dels Pirineus

La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), va ser aprovada el 29 de juny de 2016 pel Consell de Govern de la Universitat de Lleida (UdL).

ELS NOSTRES OBJECTIUS

L’objectiu principal de la Càtedra és la salvaguarda del patrimoni immaterial dels Pirineus,  tot desenvolupant projectes d’investigació, accions educatives globals i tasques divulgatives, mesures que pretenen promoure el pensament crític i científic, així com esdevenir un garant per a la construcció de la identitat personal i social.

Vol contribuir al desenvolupament local i la promoció de programes que facin valdre el patrimoni intangible, col·laborant amb institucions del territori, organitzacions d’espais similars i altres universitats.

Las accions que s’hi duen a terme s’inclouen en tres àmbits: la festa de les Falles, Haros i Brandons, tot el que gira a l’entorn de l’Espai Natura i les (Per)Vivències culturals del Pirineu lleidatà.

MEMBRES

Sofia Isus Barado

DIRECTORA |

PROFESSORA TITULAR DEL DEPARTAMENT DE PEDAGOGIA

Doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona (UB). Llicenciada en Ciències de l’Educació per la UNED. Mestra d’Educació General Bàsica. Coordinadora del Màster en Psicopedagogia de la Universitat de Lleida (UdL). Membre del grup de recerca COMPETECS de la UdL. Dirigeix diversos projectes de recerca internacionals i participa en xarxes acdèmiques. Línies d’investigació: competències professionals en la Formació Continua, la Formació Dual Universitària i la certificació de Competències Professionals.

sofia.isus@udl.cat

Marcel·la Andreu Gasa

SOTSDIRECTORA |

Professora associada de Comunicació I PERIODISME AUDIOVISUALS

Llicenciada en Filosofia i Lletres, DEA en Lingüística Computacional i Màster en Tractament Informàtic del Llenguatge per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Especialitzada en Enginyeria de la Formació i Metodologies de la Formació en l’Empresa per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Postgraduada en Direcció de Comunicació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Col·legiada al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Membre de la SEL, societat col·laboradora del CSIC.

marcella.andreu@udl.cat

Manel Ibáñez Plana

Professor TITULAR DEL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT I CIÈNCIES DEL SOL

Professor de Didàctica de les Ciències Experimentals a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida. Dr. en Física. Membre del grup d’investigació COMPETECS i adjunts al Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica. Amb una extensa trajectòria en investigació (4 sexennis reconeguts), ha participat en projectes d’investigació i innovació educativa, recentment: PirosLIFE (2014-18), Prometheus (2018-20) i Science-Based Education and Communication to Fight Covid-19 and Future Pandemics (2021-22). 

manel.ibañez@udl.cat

Marc Ballesté Escorihuela

COORDINADOR DE PROJECTES ÀMBIT FALLES |

INVESTIGADOR POSTDOC

Doctor en Història de l’Art per la Universitat de Lleida (UdL). Professor interuniversitari i col·laborador del grau d’Història, Geografia i Història de l’Art de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Màster en Formació del Professorat per la UNIR. Coordina el projecte Prometheus. Ha participat en diversos programes de recerca competitius relacionats amb el patrimoni cultural. Ha realitzat estades d’investigació al Warburg Institute de la University of London, així com a la Hispanic Society of America de Nova York.

marc.balleste@udl.cat

Anna Solé Llussà

COORDINADORA DE PROJECTES ÀMBIT NATURA |

INVESTIGADORA POSTDOC

Doctora en Tecnologia Educativa per la Universitat de Lleida (UdL). Professora associada del departament de Didàctiques Específiques, àrea de Ciències Experimentals, de la UdL i col·laboradora de la Universitat d’Andorra i la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD). Llicenciada en Biologia per la Universitat de Girona (UdG). Màster en Antropología Física: Evolución y Biodiversidad Humanas per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). Màster en Formació del Professorat per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Membre del grup de recerca COMPETECS de la UdL.

anna.sole@udl.cat

Ares Fernández Jové

INVESTIGADORA predoc

Investigadora predoctoral. Graduada en Negocis Internacionals i Economia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Màster en Formació del Professorat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Màster en Psicopedagogia a la Universitat de Lleida (UdL). Ha treballat com a docent a l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria mentre rebia la beca de formació al professorat que impulsa la Fundació educativa “Empieza Por Educar”; on actualment hi treballa com a responsable de selecció. 

ares.fernandez@udl.cat