Presentació de la Maleta Fallaire al 5è Aniversari de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus

Arran de la celebració del 5è Aniversari de la Càtedra Pirineus UdL i del 6è aniversari del reconeixement UNESCO a les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus, es presentà la Maleta Fallaire, una eina pedagògica eficaç que estarà disponible als Centres de Recursos Pedagògics per als centres educatius que ho sol·licitin. 

L’alumnat de set centres educatius del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Berguedà i Andorra ja han treballat amb la maleta fallaire de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL), en una prova pilot que s’estendrà a la resta de municipis distingits per la UNESCO per les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus. L’alumnat de Primària que ha utilitzat la maleta pedagògica ha millorat en un 36% de mitjana els seus coneixements sobre aquesta tradició. Els resultats s’han presentat en el marc del sisè aniversari del reconeixement com a patrimoni immaterial de la humanitat, on també s’han lliurat els 2ons Premis Càtedra Pirineus UdL.

Aquesta eina pedagògica s’estructura en sis activitats de caràcter lúdic, emmarcades en quatre àrees de coneixement: medi natural, llengües, medi social i cultural, i educació artística (visual, plàstica, música i dansa) com ara “La fusta del foc”, “Balls al voltant del faro” o “Prometeu de la flama al sol”.  Els materials pedagògics van destinats als alumnes de cicle superior de Primària de les escoles de Catalunya, Andorra, Aragó i Occitània, principalment de l’àrea dels Pirineus.
 
La maleta i les seues rèpliques es dipositaran als Centres de Recursos Pedagògics de les comarques fallaires. A més, part del seu contingut es pot trobar també a la plataforma virtual Debat a Bat, juntament amb recursos educatius complementaris. La directora de la Càtedra, Sofia Isus, ha explicat que es tracta d’un “instrument elaborat amb la col·laboració dels portadors de la festa i la comunitat educativa dels Pirineus i que ajudarà a l’intercanvi de coneixements i tradicions entre tota la comunitat fallaire”.
 
En l’acte commemoratiu de la declaració de la UNESCO, celebrat el passat dimecres 1 de desembre, a la Sala de Juntes de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, també s’han lliurat els 2ons Premis Càtedra Pirineus UdL. El de millor Treball Final de Màster, dotat amb 500 euros, ha estat per a Guillem Civit Vidal de la Universitat de Barcelona (UB) amb La transformació del paisatge d’alta muntanya als Pirineus. Estudi de l’activitat antròpica dels segles IX i XII i els seus camins al Port del Cantó (Pallars Sobirà i Alt Urgell)
 
El guardó al millor Treball Final de Grau, amb 250 euros, ha estat per a Canòlich Álvarez Puig (UB) per Etnobotànica d’Andorra: saber popular i vegetals. El jurat ha atorgat un accèssit de 125€ al treball de Guillem Galofré Papiol (Universitat de Lleida) per Disseny i validació d’un instrument d’avaluació d’una comunitat virtual educativa sobre educació patrimonial. Finalment, el premi al millor treball d’investigació ha quedat desert.
 
A continuació podeu veure imatges de la presentació de la Maleta Fallaire i l’entrega de la 2a Edició Premis Càtedra Pirineus UdL: