Marc Ballesté, cap de projectes de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, va destacar la importància de la salvaguarda de la festa en la conferència inaugural
La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus va participar aquest cap de setmana en la trobada dels focs festius del solstici d’hivern a Petrer, població al sud d’Alacant. Dins de la jornada tècnica, Marc Ballesté, cap de projectes de la càtedra, va ser l’encarregat de realitzar la conferència inaugural en la qual va parla sobre “La importància de les tradicions dels focs festius i eines per la seva salvaguarda”, insistint en el fet de no desvirtuar la festa.
Petrer va acollir per primer cop la trobada dels focs festius del solstici d’hivern, que va reunir representants d’onze poblacions alacantines que tenen en la celebració dels focs festius de Nadal i Reis una tradició compartida. Així les falles, fatxos, aixames, atxes i xameles de Beniarrés, Benimassot, Elda, Elx, Gaianes, la Torre de les Maçanes, Onil, Petrer, Relleu, Tibi i Xixona van tornar a sortir al carrer. Dins la jornada, es van fer activitats ludicofestives com un dinar de germanor entre tots els assistents, xerrades sobre les tradicions fallaires de cadascuna de les poblacions convidades i una visita guiada al Museu Dámaso Navarro, que complia el primer aniversari de la seva reobertura a les noves instal·lacions.
Els participants a la trobada també van poder realitzar un taller de confecció de falles, fatxos, aixames i atxes, organitzat pels representants de les poblacions convidades a l’acte. Seguidament les falles es van fer rodar a la plaça del poble acompanyats pels veïns de la localitat alacantina. Es dóna el fet que el tipus de falla d’aquestes poblacions és molt similar a les de Sant Julià de Cerdanyola i Bagà, que també celebren la seva festa al solstici d’hivern. En el cas del sud d’Alacant, la falla es fa amb espart sec i verd, i es fa rodar.