El passat 23 d’abril, diada de Sant Jordi, es varen anunciar les persones guanyadores del premi del concurs de Haiku i Tanka, en el marc del projecte Animalades de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus. Els guanyadors i les guanyadores del Tanka premiat foren: Vinyet, Dària i Bryan de l’Escola la Closa d’Esterri d’Àneu.
A través de la comunitat d’aprenentatge virtual “Debat a bat”, impulsada des de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida, es va dinamitzar la participació en el concurs de Haiku i Tanka. Els Haiku i els Tanka són poemes d’estil japonès que es diferencien per la seva mètrica. Els Haiku, estan compostos per 5-7-5 síl·labes, en canvi, els Tanka es conformen seguint el patró sil·làbic: 5-7-5-7-7.
En el concurs, s’havien de presentar composicions poètiques, seguint la filosofia dels poemes japonesos d’estil Haiku i Tanka, i que estiguessin inspirades en una fotografia vinculada amb la salvaguarda del patrimoni immaterial de la “pedra seca”. El premi que s’atorgarà a l’escola guanyadora és material didàctic valorat amb un import de 150 euros per a tots els alumnes i les alumnes del centre educatiu.
Al concurs s’hi van presentar més d’una vintena de poemes d’estil Haiku i Tanka, provinents d’escoles que també foren participants en el procés de pilotatge de la maleta pedagògica del projecte Animalades; ja que arran d’un dels recursos de la maleta esmentada, s’iniciava la dinàmica del mateix concurs. Les escoles que hi van participar foren les quatre següents: l’escola Montsagre, d’Horta de Sant Joan, l’Institut Escola Montsant, de Cornudella de Montsant, l’escola Mare de Déu del Roser, de Vallmoll i l’escola La Closa, d’Esterri d’Àneu.
Finalment, el poema escollit fou un Tanka, ja anunciat el passat 23 d’abril a les xarxes socials de la Càtedra, creat per alumnes d’educació primària de l’Escola La Closa, d’Esterri d’Àneu. L’alumnat guanyador: Vinyet Boloix, Dària Pitorac i Bryan Lopef, de 5è de primària, recolliran el premi conjuntament amb la seva tutora, Laura Blanca, a finals del mes de juny; coincidint amb la cloenda del curs escolar 2020-21.
La seva composició ens recorda la importància del patrimoni immaterial de la “pedra seca” i ens transporta al GR d’Isil a Alòs d’Isil, localitzat a la comarca del Pallars Sobirà. Podeu veure-la aquí i a les xarxes socials de la Càtedra!