Inscripció dels raiers, les festes de l’os i el toc manual de campanes, a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

El Comitè de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO s’ha reunit a Rabat aquesta setmana, per examinar 56 nominacions per a la inscripció en la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. 

El dimarts 29 de novembre, es va anunciar la inscripció de les Festes de l’os a la Llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Aquesta candidatura ha estat impulsada pel Ministeri de Cultura andorrà i els comuns d’Encamp i d’Ordino, juntament amb el Ministeri de Cultura francès i l’Alt Vallespir, que ha treballat per a valorar les Festes de l’os dels Pirineus. 

L’endemà, 30 de novembre, es va anunciar la inscripció d’un altre patrimoni que ens toca ben de prop: “El toc manual de campanes”. La candidatura presentada per diferents poblacions espanyoles i catalanes, com Os de Balaguer on aquest dissabte, 3 de desembre, hi tornaran a tocar les campanes del poble en honor al reconeixement per part de la UNESCO. 

I finalment, ahir dijous 1 de desembre, es va fer pública la inscripció dels raiers: “El ràfting amb fusta”. Aquesta candidatura fou presentada conjuntament per Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya, de la qual formen part els Raiers de Nargó i els de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol.

Sense cap mena de dubte ha estat un any ple d’emocions per a candidatures que toquen ben de prop els nostres Pirineus i que enriqueixen el patrimoni immaterial que hi trobem i amb el que ens eduquem generació rere generació. A més dels reconeixements ja esmentats, aquí podreu veure totes les noves inscripcions a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO: https://www.unesco.org/en/articles/new-inscriptions-unesco-intangible-cultural-heritage