Els fallaires creen un comitè internacional de salvaguarda de la festa

La Pobla de Segur celebra la X Trobada Internacional de Fallaires amb un dinar popular, exposicions, audiovisuals i tallers de confecció de falles


En el marc de la X Trobada Internacional de Fallaires, organitzada per l’Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla amb la col·laboració de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida, es va acordar constituir un comitè internacional per preservar les Festes del Foc dels Pirineus (Falles, Haros, Halhes i Brandons) declarades Patrimoni Immaterial de la UNESCO.

Els assistents a la reunió, que va tenir lloc el passat 14 de setembre a la Pobla de Segur, van acordar que aquesta nova Coordinadora de les Festes del Foc estigués formada per 21 membres de les quatre regions fallaires (Catalunya, Aragó, Andorra i Occitània), amb una representativitat de set integrants per país.

La directora de la Càtedra, Sofia Isus, va assenyalar que “la creació d’aquesta Coordinadora és molt important per tal de poder regular i organitzar les diferents festes de Falles, Haros, Halhes i Brandons que tenen lloc en diversos punts del territori fallaire”. 

Segons Sofia Isus, les falles són “un recurs turístic amb un fort exponencial, però cal una regulació per no perdre el valor de l’origen de la festa”. Les Festes del Foc dels Pirineus reconegudes per la UNESCO corresponien a 63 pobles en el moment de la proclamació. Ara ja són 94 els pobles que estan introduint o recuperant aquesta festa. 

Durant la trobada, la cinquantena de representants dels 20 pobles fallaires que hi van assistir van acordar que la pròxima trobada internacional se celebrés a Occitània.

Els organitzadors de la trobada també van oferir actes per a tots els públics. Un dinar popular, l’exposició i exhibició dels diferents tipus de falles, la projecció de diferents audiovisuals relacionats amb les festes del foc i una desfilada que va permetre gaudir de la festa a tots els assistents. 

Tant el president de l’Associació de Fallaires de La Pobla de Segur, David Garin, com l’alcalde de la mateixa població, Marc Baró, es van mostrar molt satisfets amb l’acollida de la trobada i van remarcar la importància d’aquesta per a la preservació de la festa.

TEXT: Sui Generis Comunicació Creativa